Φοβίες

Ο φόβος είναι  φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο προστατεύει τον άνθρωπο από τους κινδύνους. Ο φόβος προετοιμάζει τον οργανισμό για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο αντιμετωπίζοντας τον (μάχη) ή αποφεύγοντας τον (φυγή) και είναι απαραίτητος για την επιβίωσή.  Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις ενεργοποιείται ο οργανισμός με αύξηση των καρδιακών σφυγμών, της αρτηριακής πίεσης, της αναπνοής και της τάσης των μυών.

Σε περιπτώσεις φοβίας, ο κίνδυνος δεν υφίσταται στην πραγματικότητα. Δηλαδή ο φόβος είναι παράλογος και υπερβολικός. Συνήθως το άτομο που παρουσιάζει φοβίες γνωρίζει το πρόβλημά του αλλά αδυνατεί να το αντιμετωπίσει. Επίσης τα άτομα αποφεύγουν συνειδητά τις καταστάσεις τις οποίες τους προκαλούν φόβο ενώ τα συμπτώματα του φόβου μπορεί να προκληθούν και μόνο με τη σκέψη αυτών των καταστάσεων. Κάποιες φορές η έκθεση στον φόβο μπορεί να προκαλέσει κρίση πανικού.

Οι φοβίες μπορεί να έχουν διάφορες μορφές:

Η αγοραφοβία- είναι ο φόβος να βρεθεί το άτομο σε μέρη με πολύ κόσμο όπου η φυγή είναι δύσκολη ή που μπορεί να μην υπάρχει βοήθεια σε περίπτωση που είναι αναγκαία. Η αγοραφογία μπορεί να εμφανίζεται παράλληλα με την διαταραχή πανικού.

Η κοινωνική φοβία- φόβος σε καταστάσεις οι οποίες έχουν σχέση με άλλα άτομα. Όπως είναι η έκθεση σε άγνωστους ανθρώπους, παρουσιάσεις κτλ. Ο φόβος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η ταπείνωση ή η αμηχανία.

Ειδική φοβία- περιλαμβάνουν συγκεκριμένους φόβους οι οποίοι μπορεί να είναι υπερβολικοί και παράλογοι, οι οποίοι σχετίζονται με κάποια αντικείμενα ή καταστάσεις όπως ζώα, μέσα μεταφοράς, στοιχεία φυσικού περιβάλλοντος, ύψη, αίμα κτλ.

Αντιμετωπιση φοβιων

7 responses to “Φοβίες

  1. Pasxw apo xronia me fobies k den exw fisiologiki zwi. Exw xronia na taxidepsw I na paw se bouno. Ti na kanw den antexw allo. Zitw boitheia k den exw

  2. καλησπερα ντεμη.Σε νιωθω, γιατι σε αυτο το σταδιο ημουνα και γω καποτε, αλλα και τωρα καμια φορα σπανια με πιανει. πρεπει να δεις τους φοβους καταματα, και να καταλαβεις οτι εσυ τον κρατας ζωντανο στο μυαλο. Ειναι κατι που δεν υπαρχει, απλα εσυ με την σκεψη σου τον βαζεις στην ζωη σου. Μπορεις να δεις και καποιον ειδικο, αν δεν μπορεις να το κανεις ολο μονη σου, και πιστευω πολυ οτι θα δεις αποτελεσματα τρομερα. Το παν ειναι να κοιταμε τους φοβους στα ματια και να τους κοιταμε με τσαμπουκα. Εγω αυτο κανω και πιανει.

  3. kalispera, me lene kyriako ke zo stin OLLANDIA,emena krisis panikou me pianoun otan ime se agnosto meros, ke den ksero pou mporo na bro WC. I ΤΟΥΑΛΕΤΑ. tote me piani panikos. ke otan taksidebo apo ollandia gia ellada meso kapias alis xoras ke prepi na alakso aeroplano. tote niotho poli fobizmenos oti den tha bro tin sosti eksodo apobibasis ke me piani panikos.den milao ke anglika. ti prepi na kano.?

  4. Τιποτα φιλε μου. ολα στο μυαλο μας ειναι καθαρα. Θελει να βαλουμε κατω τα πραγματα και να πουμε τι μας φοβιζει, ωστε να μπορει καποιος να καταλαβει και να βρει την ριζα. θετικες σκεψεις, καθαρο μυαλο, πιστη στον θεο και στον εαυτο μας και να πουμε μεσα μας οτι τιποτα δεν μας σταματαει ειμαστε πολυ πιο δυνατοι απο καθε αγχος και κρισεις. εγω ετσι το περασα το προβλημα μου. ουτε φαρμακο, ουτε τιποτα. πιστεψτε σε εσας βπανω απ ολα. παρτε δυναμη απο μεσα σας. δεν ειναι τιποτα τιποτα τιποτα. ειμαστε ολοι καλα μια χαρα. γερα τσαμπουκαδες μου.

  5. καλησπέρα.. Εδώ και αρκετό καιρό έχω προβλημα όταν μπαινω σε αυτοκίνητο.. Ακόμα και αν δεν τρέχει και πάει χαλαρά. σαν συνοδηγός πάντα εγώ δεν τολμώ να πω θα μάθω να οδηγώ.. Εαν με πιάσει αυτός ο πανικός έντονα ακόμα και όταν κατέβω από το αυτοκίνητο μπορεί να με κρατήσει για ώρες.. πραγματικά υποφέρω γιατί όταν με πιάνει έχω αυτό το σφίξιμο στο στομάχι λες και είμαι σε λούνα παρκ και κάνω κάτι πολύ extreme.. είναι καθαρά αδρεναλίνη αλλά σε ανυπόφορο σημείο σε τόσο απλό μέρος στο αυτοκίνητο! δεν ξέρω πως να το ονομάσω… κρίση πανικού? άγχος ? φοβία? τι είναι ακριβώς δεν μπορώ να καταλάβω …εάν κάποιος μπορεί να με βοηθήσει και να μου εξηγήσει τι μπορεί να είναι αυτό το ανυπόφορο πράγμα ας μου πει να ξέρω που θα πάω για βοήθεια γιατί δεν αντέχω άλλο … θέλω ψυχίατρο ? ψυχολόγο ? ψυχαναλητή? φάρμακα? τι ? πραγματικά κουράστηκα ….. ευχαριστώ Ειρήνη

  6. gia sas ti kanete;;;einai kanis edo;;;

Σχολιάστε